Creating Wines of Distinction

Het verhaal van Creation.

Je zou kunnen stellen dat ’t verhaal van Creation bekend is, of beter gezegd van de wijnfamilie Finlayson.

Stellenbosch is een oud en klassiek wijngebied. In de jaren ’70 bezat de familie Montagne in de bottelary heuvels in Stellenbosch. Ik mag me gelukkig prijzen de eer te hebben gehad een paar jaar geleden een vintage ’78 van Montagne te proeven uit de privé collectie van de familie Mullineux.

De wijn toonde zich naar 38 jaren op fles nog fantastisch. Op Montagne, het huidige wijn estate Hartenberg, kregen de broers Walter en Peter te maken met het wijnvirus. Walter werd wijnmaker bij Blauwklippers Elders in Stellenbosch en jongere broer Peter was pionier in de H&A Valley toen hij wijnmaker werd ‘aldaar’ van Hamilton Russel. Zij begonnen daar als 1e met wijnbouw in 1976. Ze specialiseerden zich in pinot noir en chardonnay, Wat nu nog steeds de specialiteit van de regio is. Later begon Peter voor zichzelf, buurman van HR, onder de noemer Bouchard Finlayson. Zijn zoon Peter, Alain is ook wijnmaker. Specialist in pinot noir en chardonnay onder zijn eigen label Crystallum. Daarnaast is hij wijnmaker in het wijn gebied Bot Rivier bij Gabrielskloof.

Walter, de oudste van de twee broers, startte later aan de andere zijde van de Simonsberg in Paarl het wijnhuis Glen Carlou. Later toen zijn zoon David ook wijnmaker werd op Glen Carlou, verkochten zij deze aan de Zwitserse Hess Familie. Na de verkoop starten zij in Stellenbosch het wijnhuis Edgebaston, waar David al jaren alleen de wijnen produceert. Zijn vrouw Carolyn zit ook in de wijn. Deze marketing specialiste is getrouwd met de Zwitser JC Martin. In 2002 vestigden zij zich op maagdelijk land aan het einde van de H&A Vallei. Creation is de naam van dit wijnhuis en zij produceerden hun eerste wijn in 2006. Ook zij specialiseren zich in Pinot Noir 4 stuks en chardonnay 3 stuks. Daarnaast hebben ze op hun 30 ha wijngaard andere variëteiten aangeplant, viognier, roussanne, grenache noir en o.a. de enige chenin blanc van de vallei. Drie maal ben ik in de gelegenheid geweest om JC en Carolyn bij Creation te bezoeken en ik kijk nu alvast uit naar een volgende gelegenheid.

Mocht u van plan zijn Zuid Afrika in de nabije toekomst te bezoeken, reis dan vanaf Kaapstad of Stellenbosch af naar de H&A Valley. Deze Vallei is opgedeeld in drie sub regio’s te weten; H&A Valley, Upper H&A Valley en H&A Ridge. Creation is het beste wijnhuis aan de linker zijde van de weg, richting Caledon, in de H&A Ridge. JC is de wijnmaker en Carolyn de … zij organiseert en regelt alles. Ze heeft veel kennis van geuren, kleuren en smaken en haar team in de keuken en bediening combineert prachtige geuren, kleuren en smaken uit de keuken met de wijnen van de Creation. De plek, het uitzicht, de atmosfeer, het glaswerk en de professionele gastvrijheid zorgen voor top combinaties in hun restaurant. Kom dat ervaren op een zondagmiddag en u zult onder de indruk zijn.

Carolyn heeft ons op Kasteel Engelenburg tweemaal bezocht. Eenmaal om samen een wijn event te verzorgen voor onze gasten. Carolyn haalde alles uit de kast om de perfecte combinaties te kunnen presenteren aan onze gasten. Ze ging zelfs met een schaar onze kruidentuin in om de perfecte verse kruiden te hebben om te combineren met de wijnen van JC. Nu u niet kunt en mag reizen is het wellicht een goed idee om de wijnen van Creation te bestellen bij de NL importeur of een bezoek te brengen aan kasteel engelenburg. Om u vast in de stemming te brengen zal ik Arjen Pleij MV, samen met mijn collega’s Arnold, Dennis en Judith een drietal Creation wijnen proeven en delen wij onze proefnotities met u.

Creation wijnen worden geproefd in de Middeleeuwse wijnkelder van Kasteel Engelenburg.

2018     Creation sauvignon blanc/semillon, Walker Bay, 14,5%

Licht gesloten in de neus. Wel duidelijke sauvignon tonen zoals buxus, citrus en groene appel. De semillon komt mooi door in de vorm van bloemigheid. Mooie duidelijke maar ingetogen zuurgraad. De wijn is heerlijk kruidig met tonen van groene kruiden en brandnetel. In de smaak duidelijke appel en een mooie volle lengte. Een wijn met bewaarpotentie.

2014 Creation Reserve merlot, Walker Bay, 14,5%

Open en geurig met tonen van bessen en rode kersen. Lichte evolutie en een hint van zoethout. Krachtige merlot met duidelijke invloed van het hout. Duidelijke pittigheid door de alcohol en in de smaak wederom rode bessen en de aardse tonen van rode biet. Tannines zijn stevig en een tikje drogend in de afdronk.

2017 Creation The Art of pinot noir, Walker Bay, 14,5%

Geurige en open wijn met een toets van het hout en duidelijk rood fruit. Na karaferen toont de jeugdige wijn zich optimaal; stallig, aards en dierlijk met duidelijke kersen en bijna Vosne Romanée in stijl. Na karaferen komt de wijn los en toont de frisheid zich optimaal. Geeft de wijn sap en lengte. De frisheid ondersteunt het fruit en de tannine geeft nogmaals de jeugdigheid van de wijn aan. Prachtig glas, maar geschikt om op te leggen.

Share Button

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*

Creation on Facebook

Creation Shop

Blog

News & Media

Archives

Search