Creating Wines of Distinction

Wijnoogst 2020 – een speciale herinnering

De vintage van 2020 zal altijd herinnerd worden door de vele uitdagingen die het Creation team heeft moeten trotseren vanwege de Covid-19 Lockdown. Maar volgens cellarmaster Jean Claude Martin (JC) ziet het er toch veelbelovend uit. De oogst is goed in balans en de kwaliteit van de druiven is erg goed.

 

De oogst begon al vroeg in het jaar met de druiven voor de MCC die al half januari binnenkwamen en de druiven voor de Chardonnay eind januari. Op dat moment liep Creation al 10 dagen voor op het normale schema. De Pinot Noir was ook al een week eerder geplukt dan normaal, half februari,  en de verdere pluk werd verspreid over 3 weken afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de conditie van de wijngaard. Daarna ging het allemaal wat langzamer met de Sauvignon Blanc die zoals gewoonlijk samen rijpt  met de Viognier en de Roussanne. De volgende druiven die binnenkwamen tijdens maart waren de Grenache Noir, Syrah, Merlot en de Cabernet Sauvignon. Op 26 maart 2020 waren alle druiven binnen. Toen kwam het drama van de lockdown en de mogelijke volledige stop op het maken van wijn!

Waar het managen van het groei seizoen en het plukken van de druiven ongeveer 2/3 van het totale proces beslaat blijft het daadwerkelijk wijn maken toch een hele nauwkeurige aangelegenheid en neemt 3 tot 6 maanden in beslag om de wijn compleet te maken op wellicht wat kleine aanpassingen na totdat de wijn is gebotteld. Als reactie op de kelder activiteiten zegt JC Martin dat ze juist dit jaar de tijd hadden om de druiven langer te laten koelen voordat ze ermee gingen werken en daardoor kreeg de oogst een meer intens karakter. Prima om realistisch en gedegen na te denken en de juiste beslissingen te maken. Er was een natuurlijke fermentatie bij alle rode druiven en het sap werd helderder door het werken met koeler sap.

Wijnmaker Gerhard Smith’s heeft de volgende visie op de vintage 2020: “ Helaas heeft Covid-19 de geweldige jaargang volledig overschaduwd. Er waren zoveel afleidingen doordat mensen in quarantaine moesten, stagiaires die snel naar hun eigen huis terug moesten, personeel wat vastzat in het buitenland etc. dat we bijna vergaten hoe indrukwekkend dit seizoen was.

Mooie Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc en ook de aromatische wijnen zoals de Viognier, waarschijnlijk de beste die ik ooit heb gezien. Mooi, zonnig maar toch ook koel weer heeft zeker geleid tot een perfecte rijpingsconditie van de wat later geoogste druiven zoals Syrah, Merlot en Cabernet. We hebben ook meer Chardonnay kunnen plukken door onze “Vrede” wijngaarden en ook de kans gehad om meer te experimenteren door natuurlijke fermentatie en zodoende een Chardonnay te ontwikkelen met een meer gestructureerde smaak in de mond.

De laatste rode wijnen worden nu overgebracht naar de vaten en op vrijdag is er de persing van de Syrah bestemd voor de Creation “Fine Cape Vintage”. Hiermee komen de oogst activiteiten tot een eind.

Tenslotte zegt JC het volgende: “De oogsttijd is altijd een spannende tijd en wat een eer om wijn te mogen maken van deze kwaliteit druiven. Op dit moment is het nog moeilijk te zeggen of er een topwijn uitkomt omdat we moeten wachten totdat de malolactische fermentatie voorbij is”. Dat is natuurlijk altijd het verhaal bij wijnmaken maar de kans is groot dat dit jaar inderdaag een memorabel jaar wordt, in veel opzichten.

Share Button

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*

Creation on Facebook

Creation Shop

Blog

News & Media

Archives

Search